16.12.2013 г.

Пан бриош


Завъртях го малко по козунашки, ама няма нищо общо с козунака. Не е така сладък и няма конци, но пък за закуска е чудесен с чаша топло мляко! Може да го направите на питки, плитки и каквато форма се сетите още! 
Аз купих и сушени боровинки да ги сложа в тестото, но бриоша се изяде, а боровинките кротко почиват в шкафа! Затова пък за локум, стафиди и капки шоколад се досетих навреме! За локума се посмях малко с Роберто, който в желанието си да покаже познания по български език го прекръсти на голум :)! 


Продукти:
За тестото:
250 гр. брашно + още малко за доомесване
60 гр. захар
8 гр. прясна мая от кубче
40 мл. прясно мляко
30 гр. краве масло
1 яйце + 1 жълтък
100 мл. течна сметана
щипка сол
За плънката:
1 ванилия 
1 кутийка локум
шепа стафиди 
50 гр. шоколадови капки ( или парченца шоколад)

 Изсипете брашното в купа, разтворете маята в топлото мляко, излейте го при брашното  и добавете всички останали продукти. Замесете меко тесто. Ако е необходимо добавете малко брашно за да доомесите. Сложете тестото в набрашнена купа, покрийте го с кърпа и оставете на топло докато удвои обема си! 
След това го разделете не три еднакви топки, който разточете на дълги и тесни правоъгълници. Поръсете всеки от тях с локум, стафиди 9предварително омекнали в чаша с хладка вода) и парченца шоколад. Завийте всеки правоъгълник на руло и от трите оплетете плитка. Сложете я в продълговата форма ( вместимост 1 л.) за кейк предварително застлана с хартия за печене. Оставете бриоша да втаса отново, а след това го намажете с прясно мляко и поръсете с едра захар. 
Изпечете в предварително загрята  на 170 гр.фурна за около 25-30 мин. Наблюдавайте го да не прегори отгоре. Готовия пан бриош поръсете топъл с пудра захар и да ви е сладко:)! 
Разглеждайки тази вечер снимки попаднах на тази и си спомних с какви премеждия пътувах преди 4 год. за Коледа до Шотландия на гости при дъщеря ми, ама за това друг път:)!
                                                                                               Чаооо!


6 коментара:

  1. Вкусно,вкусно.....
    Хубав ден,Ванюшка!

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусен сладкиш с голум/локум! Майстор си ти, Ивана-сладкишът изглежда прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  3. Ив, сладкиша с гокум е невероятен, наистина прилича малко на козунак. Поздрави и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ваня,истинска наслада за небцето е бриоша ти!Много,много вкусен ще да е,особено с локумче!Прегръдка и хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  5. Искам и аз парченце от тази вкусотия с голум. :)
    Чуден е, Ванче, хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Италиански сладкиш с български локум ... няма как да не е вкусно :)
    Аз много ги харесвам тези козуначени вкусотийки Ив!
    Стана ми интересно за пътуването ти до Шотландия :) Ще чакам да разкажеш!
    Хубава вечер Ив!

    ОтговорИзтриване